De Turkse lira schoot woensdagochtend fors omhoog tegenover de dollar en de euro.

Turkije kondigde zware ’tegenheffingen’ aan op Amerikaanse goederen. Maar waarschijnlijk belangrijker: Turkse banken kregen fikse restricties opgelegd om de handel in de Turkse munt te faciliteren.

De euro verloor woensdag ruim 3 procent ten opzichte van de lira, die weer onder de 7 lira per euro dook. Vergeleken met een week geleden, toen je 6 lira voor een euro kreeg, staat de euro nog wel op forse winst.

(klik voor uitvergroting; volg de koers van de Turkse lira op finanzen.nl)

De felle koersbeweging van de lira lijkt ingegeven door nieuwe regels van de Turkse banktoezichthouder. Die heeft volgens persbureau Reuters de mogelijkheden voor Turkse banken om de handel in Turkse lira via termijncontracten en directe transacties te faciliteren, fors gereduceerd.

Dit maakt het een stuk lastiger voor Turkse financiële instellingen om op de valutamarkt te handelen en maakt het voor beleggers moeilijker om te speculeren op de waarde van Turkse beleggingen.

Importheffingen op Amerikaanse producten

Turkije heeft de tarieven op verschillende Amerikaanse producten opgevoerd als reactie op de "opzettelijke aanvallen van de Amerikaanse regering op onze economie", schrijft vicepresident Fuat Oktay woensdag op Twitter. Het betreft onder meer hogere importtarieven op auto's, alcohol en tabak.

Onlangs maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend dat hij hogere importtarieven op aluminium en staal uit Turkije had goedgekeurd, en dreigde hij met een verdere boycot.

Dat gebeurde onder meer vanwege de ruzie over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson die in Turkije vastzit. Deze kwestie zorgt voor flinke wrevel tussen beide landen.

De spanningen tussen Ankara en Washington zorgden voor veel druk op de al in zwaar weer zittende Turkse economie. Onder meer de lira kwam stevig onder druk te staan, en naast de koers van de munt ook de bankensector. De liracrisis zorgde op zijn beurt voor spanningen op de wereldwijde financiële markten.

President Recep Tayyip Erdogan verwacht desondanks dat de Turkse economie binnenkort in rustiger vaarwater terechtkomt, liet een woordvoerder president weten. Turkije staat volgens hem ook open voor verzoening met de VS, maar dan moet Washington zich niet bemoeien met de Turkse justitie.

De zegsman meldde verder dat Turkije de mogelijkheden onderzoekt om bij internationale handel in nationale valuta's af te rekenen, in plaats van in dollars. Die maatregel moet de gevolgen beperken als de lira verder daalt ten opzichte van de Amerikaanse munt.